kickbokstechnieken

Bij een gemiddelde kickbokswedstrijd kan het er hard aan toe gaan; het is winnen of verliezen. De ervaren kickbokser zal niet ontkennen dat het winnen van een partij vaak gepaard gaat met snelle, harde stoten en trappen in combinatie met technieken die elkaar afwisselen om punten te scoren. Dan hebben we het er niet over dat je tegenstander gelijk knock-out moet gaan, maar wél om het toepassen van technieken die je tegenstander wellicht niet ziet aankomen! In deze blog geven we je 7 tips om harder te stoten en trappen bij kickboksen.

1.     Sterke buikspieren zorgen voor hardere stoten en trappen

Bij een gemiddelde kickboksles gebruik je heel wat spieren. Misschien herken je dat wel na een flinke les! Hoe sterker jouw buikspieren zijn, hoe makkelijker je kan stoten en trappen. Je ‘core’ is vaak de basis om goede trappen en harde stoten te geven.

Wist je dat buikspieren:

  • Zorgen dat je rug recht blijft, zodat rugklachten verminderen of voorkomen worden;
  • Je lichaam stabiel houden;
  • Helpen om je lichaam goed in te draaien.

Als jij harder wilt leren stoten en trappen tijdens het kickboksen, is het dus goed om extra aandacht te besteden aan sterkere buikspieren. In onze eerdere blog lees je gerichte tips om een sterke core te krijgen.

2.     Zorg voor de juiste positie tijdens het kickboksen

Je houding is ontzettend belangrijk tijdens het kickboksen, let daarom altijd goed op de juiste positie voordat je een oefening doet. Begin met de juiste stand van je voeten, zodat je in balans staat. Bij iedere stoot of trap gebruik je namelijk heel je lichaam. Hoe stabieler je staat, hoe krachtiger je technieken zijn. Vraag gerust advies aan je kickboksleraar, zodat je zeker weet dat je de juiste houding hebt.

Let op: het is hierbij niet de bedoeling dat je ‘op slot’ gaat staat, blijf wel soepel bewegen.

tips om harder en sneller te stoten kickboksen3.     Draai je heupen goed in

Om hoog te trappen is het van groot belang dat je je heupen goed indraait. Doe je dit niet, trap je namelijk recht vooruit. Je verrast je tegenstander namelijk sneller met een goed ingedraaide zijwaartse trap, dan dat je recht vooruit trapt. Probeer te oefenen om goed in te draaien. Hoe meer ervaren je bent, hoe sneller en harder jouw trappen worden!

4.     Gebruik je schenen, niet je wreef

Natuurlijk laten we tijdens de lessen zien hoe je moet trappen, toch zijn er veel mensen die trappen met de wreef. Het is beter om je schenen te gebruiken. Een trap met je scheenbeen komt namelijk veel harder aan dan een trap met je wreef of voet. Daarbij wil je natuurlijk niet dat je een blessure oploopt, die kans is groter als je voluit trapt met je wreef. Scheenbeschermers zorgen ervoor dat dit minder gevoelig is.

Tip: probeer verder naar binnen te stappen als je gaat trappen. Zo gebruik je automatisch sneller je scheenbeen. Zorg ook dat je de juiste scheenbeschermers draagt, we adviseren je uiteraard graag.

tips om harder en sneller te stoten kickboksen5.     Blijf gefocust!

Focus is essentieel tijdens het kickboksen. Niet alleen van binnenuit, maar ook qua focus op je tegenstander. Zorg ervoor dat je gefocust trapt en stoot, maar blijf tegelijkertijd op je tegenstander letten. Zodra de dekking van je tegenstander verzwakt, moet jij er direct op inspelen. Laat je niet afleiden door de omgeving.

Wist je dat kickboksers die gefocust zijn veel harder én sneller reageren?

6.     Oefenen om meer snelheid te maken

Snelheid kan je trainen! Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van pads. Samen met een tegenstander of personal trainer kan je hiermee sparren. Vergeet niet om op je techniek te blijven letten. Wil je specifiek op snelheid en techniek gaan oefenen? Dan is een sessie met één van onze personal trainers zeker aan te raden.

7.     Zorg voor een goede conditie

Je hoort wel eens; hardlopers zijn doodlopers. Daar bedoelen we mee dat je het niet lang volhoudt als je gelijk vol gas gaat zonder een goede conditie te hebben. Zeker als je wil uitblinken in de ring is het goed om te zorgen dat je conditie op peil is.

Wat kun je doen om je conditie op te bouwen?

  • Kom regelmatig kickboksen en houd dit vol!
  • Ga thuis touwtjespringen
  • Hardlopen en/of zwemmen is ook een goede manier om meer conditie te krijgen

In een flinke partij zal je zien dat je het langer volhoudt en krachtiger blijft slaan en trappen!

tips om harder en sneller te stoten kickboksen

Samenvatting om harder te trappen en slaan tijdens het kickboksen

Naast een ‘killer’ conditie is het belangrijk om gefocust te blijven en je niet te laten afleiden. Let op je lichaamshouding en zorg dat je goed indraait met je heupen. Daarnaast is het raadzaam om te zorgen dat je weet hoe je snelheid toepast en traint om een ijzersterke core (buikspieren) te krijgen!

Wil jij leren hoe je harder en sneller trapt tijdens het kickboksen? Kom een keer een proeftraining volgen of boek een les met één van onze personal trainers!