alles over mma

Rake trappen, harde stoten en sporters die zowel staand als op de grond aan het vechten zijn; we hebben het natuurlijk over MMA (mixed martial arts). Maar wat is deze vechtsport precies en wat kan je verwachten tijdens een MMA-training? We leggen het allemaal uit in deze blog.

Wat is MMA precies?

MMA is de afkorting van mixed martial arts en valt onder de categorie vechtsporten. De naam zelf zegt het eigenlijk al, want deze sport is een mix van verschillende vechtsporten. Tijdens MMA worden afwisselende technieken gebruikt vanuit veel soorten vechtsporten, zoals:

 • Kung Fu;
 • Karate;
 • Boksen;
 • Worstelen;
 • Kickboksen;
 • Thaiboksen;
 • Judo;
 • Jiujitsu.

Een MMA-gevecht is niet voor niets heel spannend om naar te kijken, want de trappen en stoten wisselen elkaar razendsnel af. Ook wordt er zowel in staande houding gevochten als op de grond, zoals je vaak ziet bij worstelen en judo.

MMA Den Haag

Hoe ziet een MMA-gevecht eruit?

Ondanks dat veel mensen denken dat “alles mag” tijdens een MMA-gevecht, is niets minder waar. Zoals bij iedere sport, zijn er hier ook regels waar iedereen zich aan dient te houden. Iedere partij bestaat uit drie rondes van vijf minuten of is beslist als één van de vechters knock-out gaat. Je ziet dan ook vaak spectaculaire gevechten omdat er veel verschillende technieken voorbijkomen.

De winnaar van een gevecht wordt bepaald door:

 • Een knock-out;
 • Op basis van puntentelling;
 • Technische knock-out, dit wordt bepaald als de scheidsrechter beslist om de partij te stoppen;
 • Zodra één van de vechters zelf opgeeft geldt er verlies via submissie.

Zoals bij iedere sport zijn er ook handelingen die niet toegestaan zijn. Denk hierbij aan: kopstoten, bijten, aanval op het kruis, stoten of trappen naar de keel of achterhoofd of iemand uit de ring gooien. Omdat een wurggreep bijvoorbeeld wél is toegestaan, kan het voorkomen dat één van de vechters afklopt door een sterke greep.

Wat doe je aan tijdens MMA?

Zoals bij iedere sport is het nodig om een passende sportoutfit aan te hebben, zo weet je zeker dat je vrijuit kunt trappen en stoten zonder dat kleding in de weg zit. Daarnaast is de juiste bescherming heel belangrijk bij MMA. Denk hierbij aan: scheenbeschermers, bitje, bandages, toque en bokshandschoenen. Qua kleding is het nodig om een MMA-short en T-shirt te dragen. Deze zijn verkrijgbaar in de meest leuke prints en kleuren. Als je net begint is het niet per se noodzakelijk om direct een hele outfit aan te schaffen, deze mag je ook bij ons op de sportschool lenen.

Kickboksen Den Haag - Hit & Health

Zelf een proefles MMA proberen?

Bij Hit & Health Den Haag kun je ook MMA en grapplinglessen volgen. Deze vechtsport is over de hele wereld erg populair en wordt door miljoenen mensen beoefend. In Nederland wordt het dan ook steeds populairder en het aantal mensen dat deze sport beoefent groeit sterk. MMA is wereldwijd bekend geworden door organisaties als Pride, UFC, Strikeforce en Bellator. De beste vechters zie je dan ook terug in deze wereldberoemde competities.

Natuurlijk kan je bij Hit & Health op een laagdrempelige manier proberen of deze sport iets voor jou is! Reserveer hier jouw gratis proefles en komt vrijblijvend kijken.