Hi & Health Den Haag blog

We kennen Sven ten Bruggen Cate allemaal als de hardwerkende ondernemer en eigenaar van sportschool Hit & Health in Den Haag. Maar wie is Sven eigenlijk? Hoe zit die gast in elkaar? En, hoe komt Hit & Health zo groot?

Sven, 35 jaar, gek op zijn vrouw Petra en trotse vader van zoon Jax en dochter Lynn. Sven vindt het best vervelend om over zichzelf te praten, omdat hij niet per se als boegbeeld wil optreden voor Hit & Health. “We doen namelijk alles samen met een hecht, groot en goed team”.

De jonge jaren

Als kleine jongen was Sven een actief mannetje. Bewegelijk, kon lastig stilzitten en klom graag en vaak in bomen. Als puber was hij nog actiever. Op de vraag wat hij het leukste vond aan school antwoordde hij heel eerlijk: “Ik vond niks leuk op school. Ja, als de dag voorbij was.”

Stilzitten trekt Sven niet. Op school was dat ook erg lastig. Vanaf zijn vijftiende ging hij aan het werk in een garage. Een werken/leren-traject. Werken in de garage vond hij relaxed. “Lekker bewegen, je eigen ding doen. Structuur en verantwoording krijgen werkte heel goed voor mij. Dat hield me in het gareel.”

Wat als je geen sportschooleigenaar was geworden?

“Dan had ik nog steeds aan de deur gestaan als portier.” Zijn vriend Bart, die hij al 20 jaar kent en ook regelmatig te zien en bezig is bij Hit & Health, heeft hem geïntroduceerd in de wereld van kickboksen. Bart vroeg het keer op keer: “Ga nou eens mee trainen?!” En zo is het begonnen. Sven ging trainen bij TB Den Haag. En daar is zijn liefde voor kickboksen ontstaan.

Nullen

“Ik vind het mooi dat je heel goed kan ‘nullen’ met kickboksen. Je gaat naar het 0-niveau door te keihard te trainen.” Met nullen bedoelt Sven dat je tot het naadje traint en daarna zo voldaan bent, dat je hersenen gewoon gereset zijn. Het is dan rustig in de bovenkamer. “Ik ben een soldaat, ik voer uit. Dat pakt mentaal en lichamelijk goed uit. Het brengt me veel. Goed slapen. Rust in mijn kop.”

Wedstrijden

Sven trainde extreem veel. Op een gegeven moment is hij begonnen met wedstrijden. Hij heeft tot in de B-klasse wedstrijden gevochten. “Wedstrijden vechten is een confrontatie met jezelf.” Hij legt verder uit: “Het is iets wat je eigenlijk niet wil doen. Twee maanden ervoor ben je helemaal opgepompt en er klaar voor. Maar het moment zelf denk je, waarom doe ik dit ook alweer?” Het leerzaamste eraan vindt hij, dat je dan toch jezelf dwingt om je beste prestatie neer te zetten en over je angsten heen moet stappen. Vechters die Sven tof vindt zijn Peter Aerts, Alexey Ignashov (The Red Scorpion) en Andy Souwer.

Samen – het ontstaan van Hit & Health

Zoals eerder al gezegd, Sven wil nooit eer in ontvangst nemen voor alles wat hij opgezet heeft en doet en wil al helemaal niet op de voorgrond treden. “Ja ik ben alleen, hobbymatig, begonnen, maar zonder alle hulp die ik heb gehad, was Hit & Health niet zo groot geworden.”

Er waren kennissen die wel privétraining wilden krijgen van Sven, maar daar had hij eigenlijk geen zin in. “We begonnen met training geven aan een klein groepje in een gymzaaltje.” Door mond-tot-mondreclame werd de groep groter en groter. “Het klapte zodanig uit zijn voegen dat ik een grotere ruimte nodig had.” Toen startte Hit & Health met het eigen pand aan de Haverkamp in Mariahoeve.

Hit & Health Den Haag blog

Nieuwe sportschool op het Catherinaland

Toen liep het helemaal uit de hand. In positieve zin. Na vier jaar werd Hit & Health zo groot dat Sven alweer op zoek moest naar een nieuw onderkomen. Zo is hij op het Catherinaland in Mariahoeve terecht gekomen. “Het was wel even spannend, er hangt dan toch meer vanaf. Maar eigenlijk alle leden zijn gewoon meegegaan en er zijn er nog meer bijgekomen.” “We hebben er ook weer veel nieuwe trainers bij!”

Betrokkenheid van anderen is belangrijk

Er zijn veel leden die nauw betrokken zijn geraakt bij het dagelijkse reilen en zeilen van Hit & Health. Hiermee groeide de groep trainers. Volgens Sven “veel eigen kweek”. “Ik vind dit heel goed werken. Als je niet kunt delen, kan je ook niet vermenigvuldigen!” Als voorbeeld haalt hij Rachid aan. “Hij was eerst IT-er en is nu trainer, hij doet wat hij leuk vindt!” Sven geeft, diegene die het wil, kansen om samen dromen te verwezenlijken.

“Baas” Sven

Hij ziet Hit & Health eigenlijk niet eens als ‘zijn toko’. “Zoals ik eerder zei, samendoen is het belangrijkst.” Natuurlijk is hij de man die de beslissingen neemt en de huur betaalt, maar hij ziet zichzelf ook absoluut niet als “baas”.  Sven legt graag verantwoording bij anderen, omdat dat erg stimuleert. Hij geeft ze veel vrijheid en daarmee ook zijn vertrouwen. Sven voelt zich wel verantwoordelijk voor iedereen bij Hit & Health. “Ik betaal liever iemand anders eerst, dan dat ik mijn eigen salaris betaal.”

Een gezin combineren met een sportschool

Sportschooleigenaar zijn, een vrouw die hardwerkende horecamanager is, dat is misschien wel lastig om te combineren. Sven en Petra hebben alles eigenlijk best goed geregeld. “Petra verdient hiervoor alle eer, zij heeft een heel schema bedacht en dat werkt heel goed!” De kids zijn op zaterdag vaak te vinden bij Hit & Health. Ze hebben hier een hoop aanspraak en iedereen houdt een oogje in het zeil. Dit is voor Sven ook heel prettig. “Het is hier één grote familie.”

Ontwikkeling en toegankelijkheid van kickboksen

Kickboksen heeft een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Iedereen kan, mag en wil tegenwoordig kickboksen. Hoewel het beeld de laatste jaren wel positiever wordt, heerst er nog soms nog wel het gevoel van “vechtersbaasjes” in de kickbokssport. Volgens Sven onterecht: “Kom maar een keertje meetrainen bij ons, dan zie je gelijk dat die sfeer hier totaal niet hangt.” “Dat het gemeengoed wordt, is een goede zaak, Het is een meer toegankelijke sport geworden. Dat zorgt voor ons voor een boterham!”

Hit & Health Den Haag blog

Wat Hit & Health zo bijzonder maakt

Laagdrempelig, is hoe Hit & Health overkomt. Saamhorigheid en samenwerken is ook een belangrijke eigenschap van deze sportschool. Sven glundert en vertelt trots: “De mensen maken het bijzonder. Iedereen die hier werkt en betrokken is. Iedereen doet wel iets voor de sportschool.” “Je ziet het, terwijl wij hier het interview doen, zit er niemand aan de balie. De leden regelen het dan gewoon zelf. Dat kan hier gewoon.”

Kickboksen voor iedereen!

De leden van Hit & Health zijn ontzettend divers. Je vindt hier boekhouders, schilders, glazenwassers, stewardessen, marketeers, huisvrouwen, noem maar op. Iedereen is welkom en voelt zich ook welkom. Jong, oud, man of vrouw. Iedereen vindt Hit & Health een sportschool waar het gezellig, gemoedelijk en veilig voelt. Daarin onderscheidt Hit & Health zich zeker van andere sportscholen.

Diversiteit aan lesaanbod

Hit & Health is flink aan het uitbreiden qua lesaanbod. Kickboksen, MMA, bokszaktraining, wedstrijdtraining, jeugdlessen, er is van alles te doen. Al deze lessen zijn mogelijk in groeplessen en met en personal trainer. “Bokszaktraining is superpopulair, is niet normaal! MMA doen we al een aantal jaar. Het groeit nu onwijs. Jimmy Coenen geeft die lessen, hij doet het supergoed! Hij is heel enthousiast en dat werkt aanstekelijk tijdens zijn lessen.”

Jeugdtraining – kickboksen voor kinderen

Bij Hit & Health mogen kinderen vanaf 4 jaar al komen meetrainen tijdens de jeugdlessen. Sven, Lindsay en Ilias verzorgen de jeugdlessen. Hoe is het om die kleintjes les te geven? “Het is soms wel zwaar en ingewikkeld, het zijn kinderen en geen volwassenen, maar echt superleuk!” Volgens Sven brengt het ze ook veel: “Ik denk dat het 0-punt, waar ik het eerder over had, ook echt iets is wat die kids fijn vinden om te ervaren. Het brengt ze ook zelfverzekerdheid.” “Ze durven zichzelf uiteindelijk makkelijker te uiten in een groep. Dat is goed voor kinderen.” Het samendoen komt hier in de lessen met kinderen ook weer terug. “Het lijkt een heel individuele sport, maar dat is het eigenlijk niet. Je helpt elkaar ook tijdens de lessen. Dan pushen ze elkaar op een positieve manier om toch dat stapje extra te zetten.”

Hit & Health Den Haag blog

Wedstrijdtraining kickboksen

Bij Hit & Health wordt er ook wedstrijdtraining gegeven. Dat is best intensief en heftig op zijn tijd. Je krijgt de maken met de innerlijke “draken” van de wedstrijdvechters. Deze draken moeten soms ook getemd worden. Volgens Sven vergt iedere vechter een andere aanpak. “Met de draken gaat het vanzelf. Het verschilt per persoon hoe je hier mee omgaat. Met de een moet je heel veel praten, met de ander gewoon meer trainen. Samen zoeken we naar een oplossing die werkt.” Wedstrijdtraining vindt Sven erg leuk om te geven en zoekt ook regelmatig bij andere kickboksscholen naar sparringpartners voor zijn vechters. “Dat houdt de vechters scherp.”

Het leukste van sportschooleigenaar zijn is…

“Dat ik niet de hele dag achter een bureau hoef te zitten. De vele sociale contacten. Het team, de mensen om mij heen. De mensen die blij zijn dat Hit & Health er is.

Het moeilijkste aan sportschooleigenaar zijn is…

“Het financiële aspect. Ik heb het op de rit allemaal. Maar de risico’s om daar te komen, leggen een hoop druk op je. Er zijn ook mensen afhankelijk van.”

Waar droom je nog van, wat betreft je “sportschoolimperium”?

“Niet zoveel eigenlijk. Ik droom ervan om de gezelligheid en hartelijkheid van de mensen en sfeer te kunnen waarborgen. Dan is iedereen blij, en ik ook!”

Probeer Hit & Health gratis!

Ervaar wat Hit & Health voor jou kan betekenen en meld je aan voor een gratis proefles naar keuze.