Gratis proefles
Ga naar de inhoud
kickboksen gevaarlijk voor kinderen?

Is kickboksen gevaarlijk voor kinderen?

Iedereen ziet wel eens kickbokswedstrijden op televisie en dit kan er soms hard aan toegaan. Kickboksen ziet er soms heftig uit, wat ervoor zorgt dat veel ouders twijfelen als hun kind graag wil leren kickboksen. Maar is kickboksen nou gevaarlijk voor kinderen, of is het juist een goede uitlaatklep waar ze op een speelse manier les krijgen? In deze blog vertellen we er meer over.

Kickboksen voor kinderen draait om respect

Laten we beginnen om te vertellen dat kickboksen voor kinderen draait om respect. Op een laagdrempelige en speelse manier leren kinderen met elkaar om te gaan, zonder dat er enige vorm van agressie bij komt kijken. Tijdens de kickbokslessen voor kinderen wisselen oefeningen elkaar af en daarnaast is het dé manier om overtollige energie kwijt te raken. Veel ouders merken juist dat kinderen meer focus hebben en rustiger zijn, omdat ze een uitlaatklep hebben en leren om sociaal te zijn met andere leeftijdsgenootjes.

kickboksen gevaarlijk voor kinderen?

Vriendjes maken tijdens de kickbokslessen

Natuurlijk weten we allemaal wel dat sporten heel gezond is, zeker voor kinderen. Door de kickbokslessen worden kinderen fysiek dan ook sterker en voelen zich over het algemeen zelfverzekerder. Zoals we al eerder beschreven, draait alles tijdens de lessen om wederzijds respect en elkaar helpen. Veel kinderen kijken iedere week weer vol enthousiasme uit naar de volgende les en naast actief bezig zijn, maken veel kinderen nieuwe vriendjes tijdens de kickbokslessen!

kickboksen gevaarlijk voor kinderen?

Veiligheid tijdens de lessen

Veiligheid staat altijd voorop tijdens de lessen. Kinderen leren op een gecontroleerde en veilige manier de eerste trap- en stoottechnieken van het kickboksen. Dit alles terwijl ze goed beschermd zijn en zich moeten houden aan strenge regels. Zo mogen kinderen absoluut niet naar het hoofd slaan en vinden veel oefeningen plaats met behulp van kussens.

De kinderen zijn tijdens de lessen beschermd door het dragen van scheenbeschermers, bokshandschoenen, een toque en eventueel een bitje in de mond. Uiteraard letten de trainers te allen tijden goed op of de kinderen respectvol met elkaar omgaan, hier leggen zij veel focus op tijdens de lessen. Tijdens de kinderlessen wordt er alleen geoefend en zelfs het sparren komt nog niet voor in de smurfenlessen (van vier t/m acht jaar).

Volgens de regels van de Vechtsport Autoriteit mogen kinderen tot tien jaar zelfs niet eens deelnemen aan wedstrijden. Plezier, gezelligheid en bewegen staat voorop tijdens de kickbokslessen!

kickboksen gevaarlijk voor kinderen?

Vanaf welke leeftijd mag een kind kickboksen?

Iedere sportschool hanteert natuurlijk zijn eigen regels. Bij Hit & Health mogen kinderen op een speelse manier leren kickboksen vanaf vier jaar. Wij bieden twee verschillende kindergroepen aan.

  • Smurfenkickboksen: kinderen van vier tot acht jaar
  • Jeugd kickboksen: kinderen van negen en ouder.

Bekijk het actuele trainingsrooster hier.

Op een positieve en leuke manier leren onze enthousiaste trainers ‘smurfen’ vanaf vier jaar de eerste basistechnieken van het kickboksen. Verantwoord en gezellig samen trainen staat dan ook centraal tijdens de lessen.

kickboksen gevaarlijk voor kinderen?

Tot slot – kickboksen voor kinderen is leuk!

Kickboksen voor kinderen is gewoon ontzettend leuk! Veel ouders realiseren zich dan ook dat kickboksen niet gevaarlijker is dan iedere andere sport. Neem een voetbalpartij als voorbeeld: kinderen kunnen elkaar (per ongeluk) hard trappen of omver rennen, wat kan zorgen voor een pijnlijke situatie. Zelfs bij kickboksen is die kans veel kleiner omdat de kinderen goed beschermd zijn en weten dat ze elkaar geen pijn mogen doen. Daarnaast begeleiden kickbokstrainers de lessen altijd heel zorgvuldig, zodat de kinderen met een gerust hart achtergelaten kunnen worden!

Kinderen die onzeker zijn, moeite hebben om voor zichzelf op te komen of moeilijk vriendjes maken zijn ook zeker welkom. Ze leren op een positieve manier samenspelen met leeftijdsgenootjes, zodat ze ook op school beter in hun vel komen te zitten en weerbaarder zijn.

Kickboksen met de ooievaarspas

Hit & Health is aangesloten bij de ooievaarspas en dat betekent dat kinderen tot zestien jaar die in het bezit zijn van een ooievaarspas, gratis mogen trainen.

Ben je enthousiast geworden en heb je ontdekt dat kickboksen niet gevaarlijk is, maar juist leuk? Kom een keer vrijblijvend kijken hoe gezellig onze kickbokslessen voor kinderen zijn en probeer een gratis proefles!