Kickboksgala Hit & Health

Opzwepende muziek, aanmoedigende kreten uit het publiek en kickboksers die vol adrenaline klaarstonden: zaterdag 15 februari organiseerde Hit & Health voor de negende keer een clubgala! Enthousiaste dames, heren én jeugddeelnemers streden om de winst. Maar hoe ziet zo’n kickboksgala er nou precies uit en wat komt er allemaal kijken bij het organiseren ervan?

De sportschool ombouwen tot galalocatie

Een avond van tevoren stroopt iedereen na de laatste les de mouwen op om de sportschool om te bouwen tot galalocatie. De ring wordt verschoven, stoelen worden in rijen opgesteld en een vipruimte wordt ingericht. De benedenverdieping wordt omgebouwd, zodat iedere deelnemende sportschool zijn eigen kleedruimte heeft. Inmiddels heeft Sven (eigenaar van Hit & Health) een vast draaiboek in zijn hoofd, want er komt heel wat kijken bij het organiseren van een clubgala!

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het aanmelden bij de WMTA bond
  • Het regelen van juryleden en scheidsrechters
  • Muziekinstallatie
  • Lichten
  • Er moet een arts aanwezig zijn
  • Fotograaf inhuren

En dat is nog lang niet alles, zegt Sven: “zonder alle vrijwilligers zou het organiseren van een clubgala niet lukken. Alle toppers die bij ons trainen helpen een handje mee. Dat is niet alleen bij het op- en afbouwen, maar ook tijdens het gala zelf. Denk bijvoorbeeld aan de mensen die bij de deur staan, achter de bar en in de vipruimte helpen. Daarnaast lopen er verschillende vrijwilligers rond die hand- en spandiensten verrichten.” Ook tijdens het kickboksgala is het familiegevoel van Hit & Health overal te merken!

kickboksgala hit & health

Voorbereidingen voor aanvang van het kickboksgala

De lucht van tijgerbalsem

Tijdens de warming-up komt de lucht van tijgerbalsem vanuit de kleedruimtes je tegemoet. Eigenlijk is het geen tijgerbalsem, maar olie met dezelfde geur, waar de spieren mee ingesmeerd worden. De deelnemers doen een warming-up en bespreken nog even de laatste tactieken met de trainers. De één is heel geconcentreerd, terwijl de ander vol adrenaline heen en weer huppelt. Tot het tijd is om naar de ring te gaan!

De muziek klinkt door de speakers, terwijl de deelnemers aangekondigd worden en samen met hun trainers naar de ring lopen. De scheidsrechter doet een paar checks en als het signaal klinkt is het: fight!

kickboksgala hit & health

Trainer die een deelnemer helpt met voorbereidingen.

De ring in

Tijdens deze editie deden er 37 kickboksers mee. Startend met de jeugd, beet Dani Droppert het spits af voor het Hit Team (het team van Hit & Health). Helaas verloor hij op punten van zijn tegenstander Denley Zandvliet. De jeugdpartijen zijn te herkennen aan de hoofdbescherming. Kinderen en jongvolwassenen tot 18 jaar vechten met hoofdbescherming op. Technieken naar het hoofd zijn dan ook niet toegestaan. De deelnemers worden ingedeeld op leeftijd en gewicht. Toch doen veel jongere deelnemers niet onder voor de oudere vechters! Naast veel mannen, zijn er ook dames in de ring te zien, meestal kenmerkend door de strak gevlochten haren.

De partijen die volgen zijn ingedeeld op ervaring en gewicht. Tijdens dit gala zagen we nieuwelingenpartijen en partijen in de C-klasse.

kickboksgala hit & health

kickboksgala hit & health

Jeugdpartij tussen Dani Droppert en tegenstander Denley Zandvliet van Exellent Gym.

Kickboksgala Hit & Health

Jeugdpartij, te herkennen aan de hoofdbescherming.

Rake klappen in combinatie met wederzijds respect

Terwijl er rake klappen vallen en mooie trappen te zien zijn, begint en eindigt iedere partij altijd met wederzijds respect. Hoe fel het er ook in de ring aan toe gaat, toch geven alle deelnemers elkaar een vriendschappelijke omhelzing na de match. Wat opvalt is de saamhorigheid, want iedereen helpt elkaar, hoe hard de strijd in de ring ook is.

Dit is ook niet voor niets, want alle deelnemers trainen hard in aanloop naar een wedstrijd. De ene vechter vertelt dat hij al een jaar traint en nu zijn eerste wedstrijd gaat vechten, terwijl de ander er al meerdere wedstrijden op heeft zitten. Sven ligt toe: “in aanloop naar een wedstrijd gaan we ongeveer zes weken van tevoren gerichter trainen, ervan uitgaande dat je als wedstrijdvechter al een aardige basisconditie hebt. In de tien dagen vóór een wedstrijd gaan we verstandiger trainen, rust is daarbij ook écht belangrijk.”

Voor Hit & Health kwamen vandaag maar liefst twee dames uit. Zowel Nicolette van der Water als Xochitl Mateheru wonnen hun partij op punten.

kickboksgala hit & health

kickboksgala hit & health

Xochitl Mateheru van Hit & Health wint van haar tegenstander Kim Bijl van Budokai Vleesenbeek.

Naast de damespartijen, streden meer kickboksers van Hit & Health voor de winst. Hassan Roni wint zijn partij op punten tegen Bilal Ganfoudi van Ringer Sportplaza. Na mooie partijen konden Jeremy Ventura Moya, Ilyas Mouaddab en Rafal Yamroz van Hit team helaas niet met de winst naar huis gaan. Toch hebben zij met aanmoediging van de trainers enorm hun best gedaan!

Kickboksgala Hit & Health

Kickboksgala Hit & Health

Na de partij

Na de partij staan de twee kickboksers naast de scheidsrechter, zodra de jury oordeelt wie er gewonnen heeft, gaat de winnende arm omhoog. Het lijkt wel of er in de ring geen verliezers waren, want wat een support en steun kwam er van de trainers en begeleiders af! Terwijl de deelnemers elkaar omhelzen, doet het publiek enthousiast mee. De sfeer was meer dan goed te noemen en de energie die tijdens een gala loskomt, zou iedereen een keer moeten ervaren!

Kickboksgala Hit & Health

Foto’s: Fikret Akkoc Photography

Ben je benieuwd wie er tijdens dit gala allemaal meededen? Bekijk hier de deelnemers én uitslagenlijst.

Wil jij ook ervaren hoe zo’n kickboksgala eruitziet? Houd onze website dan in de gaten om het volgende gala bij te wonen! Is het vechten van een gala nét even een stapje te ver voor jou? Dan kan je ook gewoon eens komen ervaren hoe leuk kickboksen is! Klik hier om een gratis proefles te proberen!