Hit & Health Den Haag taekwondo

Bij Hit & Health Den Haag verzorgen we ook taekwondotrainingen voor jong en oud. Wil je aandacht besteden aan lichaam en geest en flitsende technieken leren met een grote mate van zelfbeheersing? Dan is de olympische WTF (World Taekwondo Federation) taekwondo stijl zeker iets voor jou!

Door teakwondo ontwikkel je zelfvertrouwen, discipline, lichamelijke gezondheid, coördinatie en zelfverdediging. Taekwondo wordt gezien als een kunst van zelfverdediging, die gebruikt kan worden voor gerechtigheid en het verdedigen van de zwakkere. Het is een kunst die niet alleen is weggelegd voor sterke mensen, maar die door iedereen te beoefenen is.

Wil je taekwondo beoefenen bij Hit & Health? Meld je nu aan voor een gratis proefles.

Combineer bij Hit & Health taekwondo met één van onze andere trainingen:

Lestijden en prijzen taekwondo

Taekwondo: wat heb je nodig?

Heb je besloten om taekwondo te gaan beoefenen? Dan heb je deze spullen nodig:

• Taekwondopak
• Scheen- en wreefbeschermers
• Taekwondohandschoenen
• Onderarmbeschermers
• Hoofdbeschermer
• Tok
• Hogo (pantser)

Heb je deze nog niet? Dan hebben wij bij Hit & Health spullen om te lenen of je kunt bij ons een startersset kopen.

Geschiedenis taekwondo

De oorsprong van deze zelfverdedigings- en vechtkunst ligt in Korea. De naam taekwondo is afgeleid van taekgyeo. Taekgyeon was een vorm van zelfverdediging die rond het jaar 1800 ontstond en begin twintigste eeuw nauwelijks meer beoefend werd in Korea.

In 1910 werd Korea door Japan bezet. Ook een deel van China werd door Japan bezet (Mantsjoerije). Deze bezetting duurde tot 1945. In die tussenperiode gingen sommige Koreanen (meestal studenten) naar Japan en kwamen daar in aanraking met Japanse vechtkunsten. Andere Koreanen gingen naar China en kwamen daar in aanraking met Chinese vechtkunsten (Chuan Fa). Een van die vechtkunsten, waar die Koreanen les in namen, was het karate, dat op Japanse universiteiten onderwezen werd. Toen die Koreanen weer terug naar Korea keerden, begonnen ze in hun thuisland les te geven in karate onder verschillende Koreaanse namen zoals Tang Soo Do (Tang-handmethode) en Kong Soo Do (lege-handmethode). Koreanen die les in Chinese vechtkunsten hadden gehad, noemden hun vechtkunst Kwon Bup (vuistmethode). De vechtkunstscholen die werden gesticht werden kwans genoemd. Taekwondo ontstond begin jaren 50 toen 5 oorspronkelijke kwans besloten hun krachten te bundelen binnen één stijl. Later kwamen daar nog een aantal kwans bij.

In het begin werd de naam tae soo do gebruikt om de beoefende vechtkunststijl aan te duiden. In 1955 werd deze naam vervangen door de naam taekwondo. Deze naam is bedacht door de Koreaanse generaal Choi Hong Hi, nadat deze scholen zich verenigd hadden in de Koreaanse Taekwondo Associatie (KTA). In 1966 werd de International Taekwondo Federation (ITF) opgericht als eerste wereldwijd verspreidde taekwondobond.

Taekwondo: olympische discipline

Taekwondo is een van de sporten die op de Olympische Zomerspelen wordt beoefend. De sport staat sinds 2000 op het programma van de Olympische Spelen als medaillesport, daarvoor was het in 1988 en 1992 een demonstratiesport

Op de Olympische Spelen van Sydney 2000 was het sparren (het vrije gevecht) voor het eerst een officiële discipline. Het competitiereglement voorzag 4 gewichtsklassen voor de heren en 4 voor de dames. Laurence Rase was de eerste Belgische deelneemster die gekwalificeerd werd voor de Olympische Spelen van Athene 2004. In 2008 behaalde de Nederlander Dennis Bekkers de zestiende finales. Het was de Nederlander Henk Meijer die in 1985 als eerste niet-Koreaan de wereldkampioenschappen in Seoul in Zuid-Korea won.