Kickboksgala Hit & Health

Na het zien van spectaculaire kickbokswedstrijden op televisie, kan je bijna zelf niet wachten om een keer de ring in te gaan. Misschien train je al heel lang of begin je net met kickboksen en wil je een écht doel voor ogen hebben. Wat jouw reden ook is om een keer mee te willen doen aan een kickboksevenement; met deze tips ben jij klaar voor je eerste kickbokswedstrijd!

Kickbokswedstrijden in Nederland

Kickboksen leeft! Niet voor niets zijn er veel succesvolle Nederlandse kickboksers die meedoen aan de grootste toernooien zoals bij Glory. Denk bijvoorbeeld aan de legendarische gevechten tussen Rico Verhoeven en Badr Hari. Als jij zelf ook traint, is de kans groot dat het een keer gaat borrelen om de adrenaline in de ring ook een keer te ervaren. We leggen je uit waar je precies rekening mee moet houden.

1.    Zorg voor een goede voorbereiding

Het klinkt misschien als een cliché, maar niets is minder waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als jij vol zelfvertrouwen je eerste kickbokswedstrijd tegemoet wil gaan. Het is goed om van tevoren eens te gaan kijken bij een kickboksgala. Proef de sfeer en kijk hoe het eraan toe gaat, zo weet je wat je te wachten staat.

tips kickboksen wedstrijd

2.    Bespreek je ambities met je trainer

Bespreek met jouw trainer dat je wedstrijdambities hebt en graag gerichter wil gaan trainen. Als je serieus voor een goede partij wil gaan, heb je de juiste begeleiding van je trainer nodig. Samen maak je vervolgens een trainingsschema, zodat je gericht kan gaan trainen.

3.    Train hard en werk aan je conditie

Het is niet altijd zo dat de beste kickbokser wint in een wedstrijd. Je conditie wordt namelijk flink op de proef gesteld! Je kunt nog zo goed zijn en de beste trappen kunnen uitdelen, als jouw conditie niet optimaal is, leg je het af in de ring. Zorg er dus voor dat je hard traint en daarnaast gericht traint om je conditie en uithoudingsvermogen te vergroten.

4.    Ga veel sparren met gelijkwaardige tegenstanders

De meeste ervaring doe je op door veel te oefenen. Zorg er dus voor dat je veel gaat sparren met gelijkwaardige tegenstanders. Sparren is een belangrijk onderdeel van de juiste wedstrijdvoorbereiding. Je leert hoe je stoten moet blokken en ontwijken en dit zorgt voor een goede coördinatie. Tijdens wedstrijden is het belangrijk om een goede focus te houden.

Let op: ga sparren met een gelijkwaardige tegenstander of met iemand die beter is dan jij. Ze weten precies jouw zwakkere punten aan het licht te brengen, zodat je daar gericht aan kan werken.

5.    Eet en slaap goed

Op stap gaan, het laat maken en veel alcohol drinken is niet bevorderlijk als jij een serieuze partij wilt vechten. Zorg er dus voor dat je in aanloop naar je eerste wedstrijd genoeg uren slaapt, zodat je lichaam genoeg tijd heeft om te herstellen van de zware trainingen. Denk hierbij aan minimaal acht á negen uur slaap per nacht. Ook is het belangrijk om gezond te eten, met name veel groene groenten en vezelrijk fruit. Ook pasta is erg goed voor de spieropbouw, dit komt omdat dit veel koolhydraten bevat.

Kickboksgala Hit & Health

6.    Zorg voor voldoende rust en ontspanning

Hard trainen en veel sparren is natuurlijk belangrijk, maar zorg er ook voor dat je geest ontspannen blijft. Niet alleen zal een goede nachtrust hieraan bijdragen, ook is het raadzaam om zelf voor ontspanning te zorgen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je oordopjes meeneemt, zodat je voor de wedstrijd even kan ontspannen met jouw favoriete muziek. Pak je rustmomenten als je voelt dat je het nodig hebt. Door te focussen op je ademhaling kan je ook tijdens de wedstrijd zorgen voor voldoende lucht, wat weer helpt om rustiger te blijven.

7.    Blijf altijd luisteren naar je trainer tijdens de kickbokswedstrijd

Jouw trainer kent je na een tijdje door en door, blijf daarom altijd luisteren naar zijn aanwijzingen. Hij ziet immers veel meer vanaf de zijlijn. Het is belangrijk om goed gefocust te blijven tijdens jouw partij en naar de aanwijzingen en tips van je trainer te blijven luisteren.

Tot slot

Ga jij je voorbereiden op je eerste kickbokswedstrijd? Zorg dan voor de juiste voorbereiding, ga veel trainen en sparren en neem je rust. Samen met je trainer ga je vervolgens een gericht trainingsschema opstellen. En heel belangrijk: vergeet vooral niet te genieten!

Heb jij wedstrijdambities of wil je een gerichte wedstrijdtraining volgen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze trainers. We vertellen je graag meer