leniger worden kickboksen

Voor veel kickboksers is het belangrijk: hoge trappen maken, snelheid creëren en moeiteloos je tenen kunnen aanraken tijdens het rekken. Het maken van hoge trappen tijdens het kickboksen heeft alles te maken met lenigheid. Natuurlijk leer je tijdens de kickbokslessen hoe je leniger kunt worden, maar toch zijn er tips waar je zelf mee aan de slag kunt om te zorgen dat je leniger wordt en goed in je vel zit!

Waarom is het handig om lenig te zijn met kickboksen?

Veel kickboksers trainen hard, zodat ze krachtige trappen kunnen maken. Toch is lenigheid minstens zo belangrijk, want hoe leniger je bent, hoe hoger je kunt trappen! Daarnaast wil je soepel en wendbaar zijn, zodat je snel kunt draaien om vervolgens een stoot of trap te laten zien.

Lenigheid heeft alles met de structuur van je spieren te maken. Hoe langer je spieren zijn, hoe verder je ze kunt uitrekken. Daarom is het verstandig om als kickbokser niet alleen bezig te zijn met krachttraining en techniek, maar ook aandacht te besteden aan je spierlengte. Zo heb je een voorsprong op je tegenstander, omdat je niet alleen krachtige, maar ook hoge trappen en stoten kunt uitdelen!

Tips om te rekken bij het kickboksen

Volgens Sven (eigenaar en trainer bij Hit & Health) is het belangrijk om te rekken, rekken en nog eens te rekken als je leniger wilt worden voor het kickboksen.

  • Zorg dat je eerst goed warmloopt vóór je begint met rekken. Zo zijn je spieren goed opgewarmd.
  • Terwijl je staat, zwaai je beide benen heen en weer (dynamisch rekken).
  • Terwijl je in spreidzit op de grond zit, leun je voorover. Probeer dit minimaal 30 seconden vast te houden, maar let daarbij op dat je niet te ver gaat en jezelf onnodig pijn doet.
  • Ga op de grond zitten en buig één been naar binnen, met je voet naar je lies. Zorg ervoor dat je andere been naar voren blijft liggen. Buig voorover en reik naar de voet van het gestrekte been. Probeer dit 30 tot 60 seconden per been vast te houden en herhaal dit verschillende keren terwijl je van been wisselt.

Hieronder volgen nog enkele voorbeelden van rekoefeningen die je thuis kunt doen:

leniger worden kickboksen
leniger worden kickboksen
leniger worden kickboksen

Deze rekoefeningen zijn geschikt als warming-up, maar ook als cooling-down. Dit is met name nuttig om ontspanning te vinden en de training af te sluiten.

Hoe word je leniger – tips van een fysiotherapeut

Hoe fijn het ook zou zijn, je wordt niet ineens binnen een week leniger, dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren.

Hit & Health werkt regelmatig samen met de fysiotherapeuten van TIM Fysiotherapie, die bij ons in het pand zitten. Niet alleen behandelen zij mensen die revalideren of pijnklachten hebben, ook staan zij klaar om sporters te voorzien van advies. Daarnaast kan een fysiotherapeut hulp bieden bij het voorkomen van blessures én tips geven om je spieren leniger te maken.

Fysiotherapeut Ashwin van TIM Fysiotherapie legt uit dat kickboksen en fysiotherapie vaak hand in hand samengaan. Soms houden kickboksers klachten over na een flinke wedstrijd of ze vragen advies bij overbelasting. Na een intake en lichamelijk onderzoek, gaan veel sporters met oefeningen naar huis. Want het is belangrijk om zelf actief bezig te blijven om goed in je vel te zitten.

Ashwin licht toe: “Het nut van rekken is echt sportspecifiek, het is niet per se zo dat het voor iedere sport nuttig is. Wel kan rekken en strekken bijdragen aan de lenigheid. Bij kickboksen is dynamisch rekken (bijvoorbeeld door het heen en weer zwaaien met de benen) vaak een onderdeel van de warming-up. Je gebruikt namelijk meerdere spieren en gewrichten en dit draagt zeker bij aan het (al dan niet tijdelijk) oprekken van de spieren.”

Leniger door bewust te trainen

De conclusie van fysiotherapeut Ashwin is dat je leniger wordt door bewust te trainen en lenigheid weet te vinden in je gehele lichaam. Ga dus niet één onderdeel continu trainen, maar zorg dat je jouw gehele lichaam in beweging houdt. Als je een soepele ruggengraat, nek en schouders hebt, kun je gemakkelijker rekken en strekken en dát resulteert uiteindelijk weer in krachtigere en hogere trappen.

Rekken als onderdeel van een goede warming-up is zeker nuttig, maar nog belangrijker is om je bewust te zijn van de conditie van je hele lichaam. Je kunt dus zeker thuis oefenen door rekoefeningen te doen, maar probeer naar het hele plaatje te kijken en zorg ervoor dat je hele lichaam soepel blijft.

Ben je benieuwd hoe kickboksen kan bijdragen aan jouw lenigheid? Probeer eens een gratis proefles bij Hit & Health!

Wil je persoonlijk advies over jouw spieren of heb je een vraag aan onze fysiotherapeut Ashwin? Loop dan bij hem binnen op woensdagavond tussen 17:00 -17:30 of 18:30 – 19:00 uur.