Gratis proefles
Ga naar de inhoud
Kickboksen Den Haag - Hit & Health

Wat is het verschil tussen boksen en kickboksen?

Vroeger was boksen veel bekender dan kickboksen. Niet zo heel raar als je nagaat dat er tekenen zijn gevonden dat mensen al aan boksen deden ruim 3000 jaar voor Christus! Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor kickboksen, mede door de populariteit rondom bekende kickboksers op televisie. Naast dat kickboksen heel leuk is, is het ook nog eens een full body workout. Maar wat is nou precies het verschil tussen boksen en kickboksen?

Het verschil tussen boksen en kickboksen

Het grootste verschil tussen boksen en kickboksen zit in de technieken, regels en het gebruik van handen en voeten. Bij kickboksen gebruik je naast je armen ook nog je benen, in tegenstelling tot gewoon boksen.

Tijdens het kickboksen mag je gebruik maken van:

  • Handen
  • Voeten
  • Scheenbeen
  • KnieĆ«n

Dit mag bij boksen niet. Hierbij draait het meer om je dekking, maar ook om de houding van je lichaam en de stoten die je geeft. Bij boksen mogen de benen niet worden gebruikt om te trappen. Ook is het bij beide sporten niet toegestaan om stoten in het kruis en op het achterhoofd te geven.

kickboksen lockdown

Welke kleding draag je tijdens het boksen en kickboksen?

In principe ziet de sportkleding voor zowel kickboksen als boksen er hetzelfde uit. Zo draag je een kickboksbroek, handschoenen en een bitje om je gebit te beschermen tegen stoten. Voor mannen is het ook aan te raden om een beschermende toque te dragen.

Toch is de kickboksbroek korter, zodat je beter kunt trappen. Ook draag je scheendekkers om trappen te incasseren. Vraag altijd advies bij jouw sportschool, bij de meeste sportscholen kun je namelijk alle benodigdheden aanschaffen. Bij Hit & Health kun je zelfs een handige startersset aanschaffen.

Het verschil tussen bokswedstrijden en kickbokswedstrijden

Zowel kickboks- als bokswedstrijden worden onderverdeeld in verschillende gewichtsklassen, dit geldt ook voor het gewicht van de bokshandschoenen. Een kickbokswedstrijd ziet er wellicht wat overweldigender uit, omdat je harde trappen en stoten afgewisseld ziet worden met snelle bewegingen. Bij boksen draait het meer om stoten en incasseren.

Bij een kickbokswedstrijd worden er drie of vijf rondes gevochten, tenzij een knock-out volgt. De wedstrijden worden onderverdeeld in:

  • Jeugd
  • Nieuweling
  • C-klasse
  • B-klasse (semi prof)
  • A-klasse (prof)

De voordelen van kickboksen met een personal trainer

Is kickboksen voor iedereen geschikt?

Vroeger was boksen heel bekend, toch kiezen veel mensen tegenwoordig voor kickboksen, mede door de wedstrijden die op televisie te zien zijn. Denk hierbij aan de bekende strijd tussen Rico Verhoeven en Badr Hari waar half Nederland voor aan de buis gekluisterd zat!

Deze veelzijdige vechtsport is niet alleen leuk om te doen, maar zorgt ook nog eens voor een geweldige conditie en is goed om in shape te komen. Door de afwisselende en snelle technieken ben je echt bezig met een volledige workout. Mensen die niet willen vechten kunnen ook kiezen voor bokskzaktrainingen, waarbij je wel gaat kickboksen, maar dan zonder contact met anderen. Hierdoor is kickboksen geschikt voor iedereen!

Ben je benieuwd of kickboksen iets voor jou is? Probeer dan een vrijblijvende proefles bij Hit & Health. Je vindt onze kickboksschool in Mariahoeve (Den Haag) waar wij zowel kickbokslessen voor volwassen als voor kinderen aanbieden. Daarnaast vind je ook speciale kickbokslessen voor vrouwen, personal training en bokszaktrainingen.